Att se och göra i Solna

En relativt stor del av de främsta sevärdheterna i Storstockholms norra delar ligger faktiskt i Solna. Solna kan bjuda på såväl flera slott som vackra parker, exotiska djur, en varierad kultur och inte minst stora sportevenemang. Solna är ju hem för Friends Arena – den nya nationalarenan för fotboll
i Sverige. I Solna Centrum finns ett mindre utbud av nöjen. För ett större nöjesutbud är man dock tvungen att ta sig in till Stockholm.

Det är många som tror att Hagaparken ligger i Stockholm, men faktum är att den storslagna parken, som omfattar såväl slott som i det närmaste oändliga gräsytor, tillhör Solna kommun. En vandring genom Hagaparken är en upplevelse för såväl stora som små. Här finns många märkliga byggnader, till exempel Koppartälten, Ekotemplet, Turkiska kiosken och Kinesiska paviljongen. Det var kung Gustav III som lät anlägga parken och många av de spektakulära byggnaderna under sent 1700-tal. I parken lät han även uppföra ett sommarslott till sig själv, Gustav III:s paviljong. I Hagaparken ligger även Haga slott. Slottet, som uppfördes i början av 1800-talet är idag hemvist för kronprinsessparet.

Bland övriga slott i Solna kommun kan nämnas Huvudsta gamla slott, Karlbergs slott samt Ulriksdals slott. Det sistnämnda är ett stort och praktfullt slott. Det är öppet för visningar sommartid.

Solna kommun har även en hel del fascinerande museer, framför allt museer inriktade mot konst. Orangeriet är kanske det främsta av museerna. Här visas en mängd skulpturer från Nationalmuseets samling. Under sommarmånaderna kan man fritt vandra runt och beskåda de olika samlingarna.

Boende och kommunikationer

När det gäller hotell, vandrarhem och lägenhetshotell, erbjuder Solna ett stort utbud. Här finns såväl ett par fyrstjärniga hotell som ett stort antal trestjärniga hotell. För den som vill ha ett lite friare boende, bland annat med möjligheter att laga egen mat, finns några lägenhetshotell att välja mellan. Om man ändå inte skulle vara nöjd med utbudet finns flera hotell i de omgivande samhällena, till exempel Sundbyberg och de södra delarna av Sollentuna. Centrala Stockholm ligger bara ett tiotal minuter bort med bil eller tåg, så ett hotell i huvudstaden kan också vara ett alternativ.

Solnas läge, strax norr om Stockholms centrala delar, gör att kommunikationerna mellan Solna och omvärlden är utmärkta. E4:an passerar strax öster om centrala Solna. E18 passerar igenom Solna från öster. Om man kommer från Stockholmshållet med bil är ett alternativ att vid Vasastan svänga ut på E20 och sedan ta in på Solnavägen.

När det gäller kollektivtrafik, är flera pendeltågsstationer belägna i Solna kommun. Solna Centrum och Näckrosen är två tunnelbanestationer som ligger på Blå linje T11 mot Akalla. Från Solna Centrum tar resan in till Stockholm Central cirka tio minuter.